top of page

Είμαι η Ελιάν Ρουμιέ. Έχω γεννηθεί στην Ελλάδα και κατάγομαι κατά το ήμισυ από τη Συρία. Ασχολούμαι επαγγελματικά με την τέχνη του χορού, την έκφραση του σώματος και την εκγύμνασή του. Ακολουθώ ένα συνδυαστικό μονοπάτι τέχνης και έρευνας το οποίο καλλιεργεί το σεβασμό απέναντι στο σώμα και δρα καταλυτικά στη λειτουργικότητα και την απελευθέρωσή του. Πιστεύω πως η καλλιτεχνική μου ταυτότητα είναι μία αέναη διαδικασία εξελικτικού χαρακτήρα και όχι μία στάσιμη συνθήκη. Πηγάζει από την αναγκαιότητά μου να παραμένω αληθινή και να αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο στη δυναμική διαδικασία της δημιουργίας και της επιτέλεσης. 

BIOGRAPHY

BIOGRAPHY

Η Ελιάν Ρουμιέ γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται κατά το ήμισυ από τη Συρία. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτώντας τα δύο πρώτα της πτυχία στα πεδία της Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Μάρκετινγκ από τα πανεπιστήμια Royal Holloway University of London (BSc) και Bath University (MSc). Στη συνέχεια, σπούδασε σύγχρονο χορό στο Κέντρο Σύγχρονου Χορού Tanzfabrik στο Βερολίνο, στη σχολή Dans Centrum Jette στις Βρυξέλλες και στην Ανώτερη Επαγγελματική  Σχολή Χορού Ακτίνα στην Αθήνα ως ακροάτρια.  Επιπλέον, είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Physical Theatre for Dancers and Actors υπό την αιγίδα της Jasmin Vardimon Company σε συνεργασία με το Royal Holloway University of London. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά με την μέθοδο εκγύμνασης του Joseph Pilates και είναι κάτοχος του Comprehensive Teacher Training Certification από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Βody Arts and Science International (BASI). Για την εκπλήρωση των σπουδών της, παρέδωσε τη διπλωματική της εργασία με τίτλο Pilates for Improving Contemporary Dancers‘ Τechnique.


Έχει συμμετάσχει σε χορευτικές και θεατρικές παραγωγές, καθώς επίσης και σε performances, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έχει συνεργαστεί με τους Dominique Duszynski, Sita Ostheimer, Sevim Akpinar, Yelp Danceco., Παύλος Κουρτίδης, Ίρις Κατράκη κ.α. Συνεργάστηκε σε τρεις θεατρικές παραγωγές με την ομάδα Nostalghia στο Θέατρο Rabbithole και με τον σκηνοθέτη Γεράσιμο Ρήγα στο φωτογραφικό του project 0.7 to Ιnfinity όπου και παρουσιάστηκε στην Γκαλερί Σκουφά. Το 2016 συμμετείχε στο AS ONE project, μία συνεργασία του Marina Abramović Institute (MAI) και του NEON στο Μουσείο Μπενάκη, ως performer στο έργο της Marina Abramović (1975) Αrt must be beautiful; Artist must be beautiful και ως διαμεσολαβητής - facilitator στη Μέθοδο Abramović. Δούλεψε επίσης ως επιτηρητής - invigilator στην έκθεση της DOCUMENTA14 στην Αθήνα.


Χορογραφικές της δουλειές έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως το Young Choreographers Festival - HAUT Scene Copenhagen, Αthens Video Dance Project Festival (AVDP), Athens Photo Festival, Artist Talk led by Marina Abramovic (As One), Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών - Το Τρένο στο Ρουφ, Our Festival 5 και 6. Το τελευταίο της έργο με τίτλο ιντεκάλ انتقال επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στο Dance Days Chania 11, Arc for Dance Festival Athens, Solo Contemporary Dance Festival Ankara, On_Bodies Dance and Performance Arts Festival στην Κύπρο, SoloDuo nrw + friends International Dance Festival Köln και Solocoreografico - International Solo Dance Festival Frankfurt όπου και βραβεύτηκε με το Special Jury Award. Μέσω του βραβείου της έλαβε πρόσκληση από την πλατφόρμα Tanzplattform Rhein-Main για να συμμετάσχει ως resident και να παρουσιάσει τη δουλειά της στο Künstlerhaus Mousonturm στη Φρανκφούρτη. 


Το φθινόπωρο του 2022 βραβεύτηκε από την ARTWORKS και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αυτό το διάστημα, βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας του νέου της έργου με τίτλο 25 km στα πλαίσια του προγράμματος Moving Europe της 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS και την Aerites Dance Company. Παράλληλα, αναλαμβάνει το Θεατρικό Όμιλο Λυκείου και τον Όμιλο Σύγχρονου Χορού Γυμνασίου της Σχολής Μωραΐτη όπου και διδάσκει κίνηση και αυτοσχεδιασμό στους μαθητές. 

bottom of page