top of page

Είμαι η Ελιάν Ρουμιέ. Έχω γεννηθεί στην Ελλάδα και κατάγομαι κατά το ήμισυ από τη Συρία. Ασχολούμαι επαγγελματικά με την τέχνη του χορού, την έκφραση του σώματος και την εκγύμνασή του. Ακολουθώ ένα συνδυαστικό μονοπάτι τέχνης και έρευνας το οποίο καλλιεργεί τον σεβασμό απέναντι στο σώμα και δρα καταλυτικά στη λειτουργικότητα και την απελευθέρωσή του. Πιστεύω πως η καλλιτεχνική μου ταυτότητα είναι μία αέναη διαδικασία εξελικτικού χαρακτήρα και όχι μία στάσιμη συνθήκη. Πηγάζει από την αναγκαιότητά μου να παραμένω αληθινή και να αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο στη δυναμική διαδικασία της δημιουργίας και της επιτέλεσης. 

BIOGRAPHY

BIOGRAPHY

Η Ελιάν Ρουμιέ γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται κατά το ήμισυ από τη Συρία. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκτώντας τα δύο πρώτα της πτυχία στα πεδία της Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Μάρκετινγκ από τα πανεπιστήμια Royal Holloway University of London (BSc) και Bath University (MSc). Στη συνέχεια, σπούδασε σύγχρονο χορό στο Κέντρο Σύγχρονου Χορού Tanzfabrik στο Βερολίνο, στη σχολή Dans Centrum Jette στις Βρυξέλλες και στην Ανώτερη Επαγγελματική  Σχολή Χορού Ακτίνα στην Αθήνα.  Επιπλέον, είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Physical Theatre for Dancers and Actors υπό την αιγίδα της Jasmin Vardimon Company σε συνεργασία με το Royal Holloway University of London.


Τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά και με την μέθοδο εκγύμνασης του Joseph Pilates και είναι κάτοχος του Comprehensive Teacher Training Certification από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Βody Arts and Science International (BASI). Για την εκπλήρωση των σπουδών της, παρέδωσε τη διπλωματική της εργασία με τίτλο Pilates for Improving Contemporary Dancers‘ Technique.


Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων στην Ευρώπη με καλλιτέχνες όπως Marina Abramović, Lynsey Peisinger (The Abramović Method), Mathilde Monnier, Olivier Dubois, Lisi Estaras, David Zambrano, Anton Lachky, Sita Ostheimer, Jos Baker, Michal Sayfan και Maya Tamir (Gaga Technique), Julyen Hamilton, Paolo Cingolani, Frey Faust, Dominique Duszynski, Meytal Blanaru, Sten Rudstrom (Αction Theatre Τechnique), Aποστολία Παπαδαμάκη, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Mαριέλα Νέστορα, Σοφία Μαυραγάνη, Γιάννη Σκουρλέτη, Ελένη Σκότη, και Δήμητρα Νικολοπούλου στα πλαίσια του μονοετούς εργαστηρίου Performance ΙΙ που παρακολούθησε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου.


Έχει συμμετάσχει σε χορευτικές και θεατρικές παραγωγές, καθώς επίσης και σε performances, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έχει συνεργαστεί με τους Ingri Fiksdal, Madeline Hollander, Dominique Duszynski, Lydia de Beer, Sevim Akpinar, Yelp Danceco., Παύλος Κουρτίδης, Πατρίσια Απέργη κ.α. Συνεργάστηκε σε τρεις θεατρικές παραγωγές με την ομάδα Nostalghia στο Θέατρο Rabbithole και με τον σκηνοθέτη Γεράσιμο Ρήγα στο φωτογραφικό του project 0.7 to Infinity όπου και παρουσιάστηκε στην Γκαλερί Σκουφά. Συνεργάστηκε επίσης με τον σκηνοθέτη Pierre - Antoine Susini συμμετέχοντας στο ντοκιμαντέρ Athènes L’art et la Manière το οποίο προβλήθηκε στο Γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 3 (2022).


Το 2016 συμμετείχε στο AS ONE project, μία συνεργασία του Marina Abramovic Institute (MAI) και του NEON στο Μουσείο Μπενάκη, ως performer στο έργο της Marina Abramović (1975) Αrt must be beautiful; Artist must be beautiful, και ως διαμεσολαβητής - facilitator στη Μέθοδο Abramović. Δούλεψε επίσης ως επιτηρήτρια - invigilator στην έκθεση της DOCUMENTA14 στην Αθήνα.


Χορογραφικές της δουλειές έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως το Young Choreographers Festival - HAUT Scene Copenhagen, Αthens Video Dance Project Festival (AVDP), Athens Photo Festival, Artist Talk led by Marina Abramović (As One), Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών - Το Τρένο στο Ρουφ, Our Festival 5 και 6. Το έργο της με τίτλο ιντεκάλ انتقال επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στο Dance Days Chania 11, Arc for Dance Festival Athens, Solo Contemporary Dance Festival Ankara, On_Bodies Dance and Performance Arts Festival στην Κύπρο, SoloDuo International Tanz Festival Köln, Solocoreografico - International Solo Dance Festival Torino και Solocoreografico - International Solo Dance Festival Frankfurt όπου και βραβεύτηκε με το Special Mention Jury Award. Μέσω του βραβείου της έλαβε υποτροφία από το Goethe Institut και πρόσκληση από την πλατφόρμα Tanzplattform Rhein - Main για να συμμετάσχει ως resident και να παρουσιάσει τη δουλειά της στο Künstlerhaus Mousonturm στη Φρανκφούρτη.


Το φθινόπωρο του 2022 βραβεύτηκε από την ARTWORKS ως Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τον Ιούνιο του 2023 παρουσίασε τη νέα της δουλειά με τίτλο 25 km στα πλαίσια της 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και της Ακαδημίας Χορογραφίας U(R)TOPIAS υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πατρίσιας Απέργη και του Aerites Dance Company. Για το έργο αυτό έλαβε υποστήριξη από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ μέσω του ετήσιου προγράμματος χορηγιών. Τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνει το Θεατρικό Όμιλο Λυκείου και τον Όμιλο Σύγχρονου Χορού Γυμνασίου της Σχολής Μωραΐτη όπου και διδάσκει κίνηση και αυτοσχεδιασμό στους μαθητές.

bottom of page